Blog

 • Domov
 • Vodnik za začetnike: Izberi pravo pametno ključavnico za nastanitveni obrat
easypin tipkovnica

Vodnik za začetnike: Izberi pravo pametno ključavnico za nastanitveni obrat

Kot lastnik oz. ponudnik nastanitvenega obrata želite poskrbeti, da imajo vaši gostje odlično bivalno izkušnjo. Eden od načinov, kako to doseči, je, da postopek prijave (Check-in) poteka čim bolj gladko in brez težav. Tu pridejo v poštev pametne ključavnice. Te ključavnice uporabljajo najsodobnejšo tehnologijo, ki gostom omogoča enostaven in varen dostop do nastanitve. V tem vodniku za začetnike bomo razložili osnove ključavnic s pametnimi ključi ter podali nasvete za izbiro in uporabo prave ključavnice za vaš nastanitveni obrat.

Kaj so pametne ključavnice?

Pametne ključavnice so elektronske ključavnice, ki jih je mogoče upravljati na daljavo bodisi prek mobilne aplikacije ali spletnega portala. Uporabljajo brezžično komunikacijsko tehnologijo, kot sta Bluetooth ali Wi-Fi. To pomeni, da lahko gostje odklenejo vrata s telefonom, ne da bi potrebovali fizični ključ. Nekatere pametne ključavnice ponujajo tudi dodatne funkcije, na primer možnost nastavitve kod za dostop za določene uporabnike in vrata, spremljanje zgodovine dostopov in prejemanje obvestil, ko nekdo vstopi v objekt.

Kako delujejo pametne ključavnice?

Nekatere pametne ključavnice, kot je Easypin, imajo sistemsko rešitev za upravljanje prihodov gostov z uporabo elektronskih ključev in pametnih ključavnic brez prisotnosti gostitelja – “rešitev Self-Check In”. Sistem lastniku nepremičnine prihrani čas, hkrati pa gostom omogoča brezskrbno bivanje. Gost lahko pride kadar koli v dnevu in vstopi v prostore z digitalnim ključem brez fizične prisotnosti lastnika stanovanja/hiše ali gostitelja.

Kdaj je najboljši čas za iskanje ponudnika pametnih ključavnic?

Najboljši čas za iskanje ponudnika pametnih ključavnic je med gradnjo ali prenovo vaše nastanitve. Ker namestitev pametnih ključavnic običajno vključuje zamenjavo obstoječih ključavnic in morebitne spremembe na vratih ali stenah, je to najlažje storiti, ko se nastanitev  prenavlja oz. gradi. V fazi gradnje je vsekakor lažje načrtovati ali spreminjati električno napeljavo do vrat. Tako lahko namestitev ključavnice uskladite tudi z drugimi posodobitvami nepremičnine, kot je barvanje ali zamenjava talnih oblog. Poleg tega je namestitev ključavnic s pametnim ključem med prenovo pogosto stroškovno učinkovitejša, saj se na vratih že dela in se lahko hkrati izvedejo vse potrebne spremembe.

namestitev easypin pametne ključavnice

Vrste električnih ključavnic

Enostavno vstopanje v objekt z uporabo PIN ali QR kode

Z uporabo vstopne PIN kode gost brez težav vstopa tudi, če ima izpraznjenj telefon, ga izgubi, pozabi ali ne uporablja. Za potrditev vstopne PIN kode ne potrebujemo povezave na internetno omrežje. Lastnik na zahtevo gosta, vrata odpira tudi na daljavo, s klicem v sistem, ki aktivira električno ključavnico. Na objektih, kjer so vgrajeni QR čitalci, gost približa QR kodo, ki jo ima na telefonu ali natisnjeno na papir čitalcu, ki QR kodo prebere in odkleni vrata. O vsaki  spremebi, dobi gost novo obvestilo preko SMS sporočila ali elektronske pošte. Koda gosta za posamično sobo in skupne prostore je enotna.

Klasični električni prijemnik

Na sistem se lahko priključi tudi klasični električni prijemnik, vendar v tem primeru vrata niso zaklenjena temveč samo zapahnjena. Električni prijemnik je ustrezen za opremo notranjih vrat. Da so vrata zares zaklenjena, dosežete z montažo Utopic-OK pametne ključavnice, ki se jo enostavno namesti na obstoječi evro-cilinder. Pametna ključavnica je brezžično povezana s sistemom. Za delovanje uporablja Li-Ionske polnilne baterije, ki se polnijo preko USB priključka, na enak način, kot polnimo mobilni telefon.

Izbira prave pametne ključavnice za vašo počitniško nastanitev

Pri izbiri pametne ključavnice za vašo nastanitev je treba upoštevati več dejavnikov. Tukaj je nekaj ključnih vprašanj, ki si jih morate zastaviti:

 • Koliko gostov bo bivalo v nepremičnini?
  Izbrati boste želeli ključavnico, ki lahko sprejme več uporabnikov in ima možnost ustvarjanja edinstvenih kod za dostop za vsakega gosta.
 • Kakšno vrsto vrat imate?
  Prepričajte se, da je izbrana ključavnica združljiva z vrsto vrat, ki jih imate, ne glede na to, ali gre za standardno ključavnico ali drsna steklena vrata.
 • Kakšen je vaš proračun?
  Cene ključavnic s pametnim ključem se lahko gibljejo od približno 100 do več kot 500 evrov, zato boste želeli najti ključavnico, ki bo ustrezala vašemu proračunu in hkrati izpolnjevala vaše potrebe.
 • Katere funkcije so za vas pomembne?
  Premislite, katere funkcije želite imeti v pametni ključavnici, kot so oddaljen dostop, ustvarjanje kod za dostop in spremljanje aktivnosti.

Povezava pametne ključavnice s sistemom Channel Manager

Povezava pametne ključavnice s sistemom za upravljanje kanalov (Channel Manager) lahko olajša upravljanje vaše počitniške nastanitve. S to povezavo lahko gostje samodejno prejmejo dostopne kode za ključavnico, ko opravijo rezervacijo. Koda se samodejno generira in pošlje preko channel manager sistema v obliki SMSa ali po elektronski pošti. To vam lahko prihrani čas pri ročnem dajanju dostopa, hkrati pa zagotavlja gostom priročen in varnejši način dostopa do vaše nastanitve. Poleg tega lahko povezava s sistemom Channel Manager omogoča tudi boljše spremljanje aktivnosti in izboljšanje celotne izkušnje gostov.

Namestitev in uporaba pametne ključavnice

Ko ste izbrali pametno ključavnico za počitniško nastanitev, je čas, da jo namestite in začnete uporabljati. Tukaj je nekaj nasvetov, ki jih morate upoštevati:

 • Natančno upoštevajte navodila za namestitev, ki jih je pripravil proizvajalec, ali pa namestitev prepustite njim.
  Pametne ključavnice običajno lahko namestite v manj kot eni uri. Dodatne namestitve so lahko potrebne, kadar so potrebne razširjene enote za nadzor več vrat.
 • Prepričajte se, da vaši gostje razumejo, kako uporabljati ključavnico.
  Zagotovite jasna navodila, kako odkleniti vrata, zlasti če morajo uporabiti svoj telefon (npr. prenos mobilne aplikacije).
 • Redno spremljajte aktivnosti.
  Redno preverjajte zgodovino dostopov ključavnice, da zagotovite, da v objekt vstopajo le pooblaščeni gostje.
 • Bodite na voljo za pomoč, če je to potrebno.
  Če ima gost težave pri dostopu do nastanitve s pametno ključavnico, poskrbite, da ste na voljo za pomoč ali ponudite alternativno rešitev.

Vzdrževanje pametnih ključavnic

Vzdrževanje pametnih ključavnic je pomembno, da zagotovimo njihovo neprekinjeno funkcionalnost in zanesljivost. Tu je nekaj nasvetov za vzdrževanje pametnih ključavnic v počitniških nastanitvah:

 • Redno preverjajte nivo baterij:
  Večina pametnih ključavnic uporablja baterije za napajanje njihovih elektronskih komponent. Redno preverjajte nivo baterij in jih zamenjajte, ko je to potrebno, da se izognete zatajitvam ali drugim težavam.
 • Čistite ključavnico:
  Okoli tipkovnice ali drugih sestavnih delov se lahko nabere umazanija, prah in smeti, kar lahko vpliva na delovanje ključavnice. Redno čistite ključavnico z mehko in vlažno krpo, da na njej ne bo umazanije.
 • Posodobitev programske opreme:
  Tako kot druge elektronske naprave tudi pametne ključavnice prejemajo posodobitve programske opreme za odpravo napak in izboljšanje delovanja. Redno preverjajte posodobitve programske opreme in jih namestite, ko je to potrebno.
 • Redno testirajte ključavnico:
  Z rednim preizkušanjem ključavnice lahko odkrijete morebitne težave, še preden postanejo problem.

Ali se splača investirati v pametne ključavnice?

Pametne ključavnice lahko zagotovijo veliko vrednost za vašo počitniško nastanitev. Omogočajo vam, da kadarkoli v dnevu ali noči zagotovite varnost vaših vrat ter vstop v objekt brez odvečnega čakanja na goste. Pomagajo vam, da sprejmete goste, ne da bi jim dali rezervni ključ ali ga pustili na očeh javnosti.

Zaključek

Pametne ključavnice so odličen način za izboljšanje izkušnje gostov v vaši počitniški nastanitvi. Z izbiro prave ključavnice in sledenjem navodilom za namestitev in uporabo v tem priročniku lahko gostom zagotovite varen, brezskrben in enostaven način dostopa do vaše nastanitve.

Facebooklinkedinyoutube